blog-post image

Vše, co potřebujete vědět o myčkách nádobí

Myčky nádobí jsou domácí spotřebiče, které se staly nedílnou součástí našich životů. Používáme je každý den k čištění špinavého nádobí. Ale kolik toho o nich opravdu víte? V tomto článku probereme vše, co o myčkách potřebujete vědět.

Proč dát myčce nádobí šanci?

Myčka nádobí je nezbytným spotřebičem moderní kuchyně. Myje nádobí, pánve, sklenice a další nádobí, a to rychle a efektivně. Při mytí používá horkou vodu s čisticím přípravkem, který poté několikrát opláchne spolu se zbytky nečistot proudy vody vycházejícími z horní a spodní části jednotky. Má také sušící cyklus, který pomáhá mokré nádobí po umytí vysušit.

Hlavní výhodou používání myčky je úspora času ve srovnání s ručním mytím nádobí. To platí zejména tehdy, když je potřeba umýt nádobí mnoho – plnou náplň zvládne myčka umýt a usušit i za méně než hodinu, zatímco ruční mytí může trvat klidně déle. Myčky nádobí také spotřebují mnohem méně vody než kolik jí spotřebujeme při ručním mytí nádobí, jsou tedy také ekologičtější.

Většina myček se dodává s nastavitelnými funkcemi, které vám umožní zvolit teplotu a typ cyklu, který potřebujete pro různé typy nádobí. To vám pomůže zajistit, že vaše nádobí bude řádně vyčištěno bez jakéhokoli poškození nebo změny barvy v důsledku přehřátí nebo přesušení. Mnoho moderních myček má navíc další funkce, jako jsou vestavěné filtry pro zachycení částic jídla, snížení hluku, a dokonce „dezinfekční“ cykly, které používají vyšší teploty pro dezinfekci nádobí.

Pořizovací cena myčky nádobí se mohou lišit v závislosti na velikosti a funkcích. Obecně řečeno, cena základních modelů začíná na pár tisících, u výkonnějších modelů se můžeme dostat i na několik desítek tisíc korun. Myčka nádobí je nicméně skvělým způsobem, jak při mytí nádobí ušetřit nejen čas, ale i energii. Se správným modelem si můžete užívat čistší nádobí, přitom takřka bez námahy.

Jaké jsou výhody a nevýhody mytí nádobí v myčce?

Myčky nádobí se stávají oblíbenou alternativou k ručnímu mytí nádobí. Ve srovnání s ním totiž šetří čas, energii i vodu. Myčky také snižují množství choroboplodných zárodků a bakterií, které se mohou šířit ze špinavého nádobí při ručním mytí.

Mezi výhody použití myčky patří:

  • Úspora času – Myčky jsou mnohem rychlejší než ruční mytí nádobí – záleží sice na tom, kolik nádobí je potřeba umýt, ale i plně naložená myčka zvládne nádobí umýt za méně než hodinu
  • Čistota – Správně udržovaná myčka zpravidla dokáže nádobí umýt lépe, než když jej myjeme ručně.  
  • Úspora energie – Myčky nádobí spotřebují výrazně méně energie než tradiční způsob mytí nádobí, takže ušetříte.
  • Úspora vody – Myčky většinou spotřebují méně vody než ruční mytí, a to je dobrou zprávou jak pro životní prostředí, tak pro vaši peněženku.

Na druhou stranu má použití myčky také některé nevýhody:

  • Náklady – Koupě myčky může být nákladná (záleží samozřejmě na modelu a značce, kterou si vyberete). Je ale třeba také počítat s tím, že odborná instalace bude také něco stát.
  • Údržba – Aby myčka nádobí fungovala efektivně, potřebuje průběžnou údržbu, jako je výměna filtrů, hadic nebo čerpadla.
  • Hluk – Myčky mohou být při používání poměrně hlučné, což může být problém, pokud žijete v bytě, kde se zvuk snadno přenáší.
  • Zbytky mycího prostředku – Při nesprávném používání mohou myčky na nádobí zanechávat zbytky mycího prostředku. To platí zejména u novějších modelů, které používají mycí prostředky s nízkou pěnivostí.

Celkem vzato, výhody používání myčky převažují nad negativy, pokud jste ochotni investovat do nákladů na instalaci a údržbu. S náležitou péčí vám myčka ušetří čas a energii a může sloužit vaší domácnosti mnoho let.

Jak vybrat myčku nádobí?

Při výběru myčky byste měli vzít v úvahu několik faktorů. 

  • Velikost: nejprve se zamyslete nad velikostí a nad tím, kolik nádobí bude potřeba pravidelně mýt. Pokud často míváte několikachodové obědy a večeře, nebo se u vás pravidelně konají oslavy a večírky, pak se zaměřte na širší modely s vyšší kapacitou.
  • Možnosti cyklu: měli byste také zvážit dostupné možnosti cyklu. Některé spotřebiče nabízejí speciální nastavení pro křehké nádobí nebo rychlé programy pro menší množství nádobí. 
  • Údržba myčky: navíc se podívejte, jak snadné je čištění a údržba samotné myčky; u některých modelů je při čištění filtrů a dalších částí snadnější přístup než k jiným.
  • Typ myčky: dalším faktorem, který je třeba zvážit, je také typ myčky; k dispozici jsou vestavné a volně stojící modely v různých velikostech a stylech. Vestavné myčky zabírají méně místa, nemůžete s nimi pak ale volně manipulovat, volně stojící myčka je zase dobrou volbou, pokud hledáte flexibilitu nebo chcete ušetřit náklady na instalaci.
  • Energetická účinnost myčky: energetická účinnost je také důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu.
  • Typy funkcí a nastavení myčky: Při výběru myčky nádobí budete také chtít zvážit typy funkcí a nastavení, které poskytuje. Mnoho dnešních modelů přichází s nastavitelnými rošty a koši, funkcemi odloženého startu, které lze nastavit, když jste mimo domov, a různými mycími cykly, jako je jemný nebo intenzivní cyklus. Tyto možnosti poskytují při mytí nádobí flexibilitu a pomáhají zajistit lepší výsledek čištění.
  • Hladina hluku: Nakonec byste měli také zvážit hladiny hluku různých modelů a zkontrolovat, jaké možnosti záruky jsou k dispozici. Hladina zvuku myček nádobí se obvykle pohybuje od téměř slyšitelné až po 55 dB, ujistěte se tedy, že vybraný model nebude pro vaše domácí prostředí příliš hlučný. Záruky navíc nabízejí další ochranu před potenciálními problémy a poskytují při nákupu větší klid.

Jak vybrat tablety do myčky?

Skvěle umyté nádobí je ovlivněno nejen kvalitou myčky, ale také kvalitou tablet, které se při mytí používají. Při výběru tablet ideálních pro vaši myčku, doporučujeme se zaměřit především na tato kritéria:

  1. Síla mycího prostředku: Zvažte nákup tablet se silnou mycí silou, pokud vás trápí odolné skvrny nebo usazeniny tvrdé vody, které se obtížně odstraňují. Silnější mycí prostředky mohou být dražší, ale účinně a lépe rozkládají mastnotu a zbytky jídla než běžné mycí tablety.
  2. Víceúčelové tablety: Pro pohodlí a snadné použití jsou skvělou volbou víceúčelové tablety. Tyto tablety obvykle kombinují mycí prostředek, leštidlo a změkčovač vody v jednom, takže můžete dosáhnout nejlepších výsledků mytí, aniž byste museli používat více produktů.
  3. Bez fosfátů: Při nákupu tablet do myčky hledejte tablety bez fosfátů, protože jsou šetrnější k životnímu prostředí. Některé výzkumy naznačují, že fosfáty z mycích prostředků mohou přispívat k růstu řas a dalším ekologickým problémům, volba nefosfátového čistícího prostředku bude vždy bezpečnější.
  4. Ekologické tablety: Mnoho domácností se nyní rozhoduje pro ekologické nebo biologicky odbouratelné tablety, protože mají menší dopad na životní prostředí a přitom jsou stále při mytí velmi účinné. Pokud chcete snížit svou uhlíkovou stopu při mytí nádobí, jsou ekologické tablety ideální.
  5. Cena: Při výběru tablet do myčky je důležité zvážit cenu. Kdykoli můžete, vyberte si levnější značky a produkty, ale nezapomeňte si zkontrolovat recenze, abyste neobětovali kvalitu.

Když při nákupu tablet do myčky vezmete v úvahu všechny tyto faktory, můžete si být jisti, že vyberete ten nejlepší produkt pro vaše potřeby a rozpočet. Se správnými tabletami bude vaše nádobí zářit po každém mytí. 

Jak pečovat o myčku nádobí?

Péče o myčku je nezbytná pro zajištění její efektivní práce. Existuje několik věcí, které pro údržbu myčky můžete udělat buďto sami, nebo s pomocí profesionála. 

  • Pravidelné čištění filtru: jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat, aby vaše myčka dobře fungovala, je pravidelné čištění filtru. To by mělo být provedeno alespoň jednou za pár měsíců v závislosti na tom, jak často svůj spotřebič používáte. Filtr zachycuje částečky jídla a mastnotu, když myčkou procházejí, proto je třeba jej pravidelně čistit, aby voda mohla volně proudit a omezilo se usazování, které by mohlo poškodit ostatní části spotřebiče. Chcete-li filtr vyčistit, jednoduše jej vyjměte z pouzdra a opláchněte pod tekoucí vodou než jej vrátíte zpět na své místo.
  • Odstranění usazenin tvrdé vody: dalším nezbytným úkonem k udržení hladkého chodu vaší myčky je odstranění případných usazenin tvrdé vody. Minerály v tvrdé vodě se mohou časem usazovat na topném tělese a dalších kovových součástech, což snižuje účinnost a může způsobit poškození. K odstranění těchto minerálních usazenin můžete použít roztok octa a vody nebo specializovaný čisticí přípravek určený přímo pro tento účel.
  • Pravidelná kontrola těsnění: v neposlední řadě je důležité provádět pravidelné kontroly těsnění dveří a ujistit se, zda nejeví známky opotřebení. Pokud jsou na něm viditelné jakékoli praskliny nebo trhliny, těsnění by mělo být okamžitě vyměněno, čímž se do budoucna vyhnete problémům jako je únik vody. Kromě toho, pokud si všimnete nějakého zvláštního zápachu vycházejícího z vaší myčky, je pravděpodobné, že se uvnitř nahromadily zbytky jídla, je tedy nejlepší nechat spotřebič intenzivně vyčistit pomocí specializovaného čističe.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete zajistit, že vaše myčka bude fungovat co nejlépe po mnoho let. Pokud budete někdy potřebovat další pomoc, pak stojí za to kontaktovat profesionálního opraváře spotřebičů, který bude schopen diagnostikovat a opravit jakékoli problémy rychle a efektivně.

Jaké jsou nejčastější chyby při používání myčky?

Použití myčky je snadný způsob, jak vyčistit nádobí, ale vyžaduje určité znalosti, aby spotřebič správně fungoval. Bohužel mnoho lidí dělá se svými myčkami chyby, které mohou vést ke špatným výsledkům mytí, nebo dokonce k poškození. Zde jsou nejčastější chyby při používání myčky:

  1. Přetížení myčky: Příliš mnoho věcí v myčce může způsobit její nevyváženost a způsobit problémy během mycího cyklu. Ujistěte se, že mezi talíři a jinými předměty ponecháte dostatek prostoru, aby do sebe během cyklu odstřeďování nenarážely.
  2. Zanedbávání čištění filtru: Časem se na filtru na dně myčky mohou nahromadit částečky jídla a mastnota, což může způsobit jeho ucpání. Pro optimální účinnost a výkon čištění byste měli filtr pravidelně čistit. To se obvykle provádí tak, že jej jednoduše sejmete ze spodní části spotřebiče a opláchnete pod tekoucí vodou.
  3. Použití nesprávného čisticího prostředku: Ne všechny čisticí prostředky jsou stejné; některé obsahují přísady, které mohou být při použití v myčce žíravé. Abyste zajistili, že vaše nádobí bude zářivě čisté, používejte pouze mycí prostředky určené speciálně pro použití v myčkách nádobí.
  4. Ponechání nádobí v myčce příliš dlouho: Ponechání nádobí v myčce příliš dlouho po skončení mycího cyklu může zapříčinit vznikající nepříjemný zápach, který se začne tvořit v důsledku růstu bakterií způsobených vlhkostí. Abyste tomu zabránili, nezapomeňte vyjmout nádobí z myčky, jakmile cyklus skončí.

Když se těmto běžným chybám při používání myčky vyhnete, můžete si být jisti, že vaše nádobí bude pokaždé umyto dokonale.

Závěrem

Závěrem lze říci, že myčka je nezbytným spotřebičem každé moderní kuchyně. Může usnadnit a zefektivnit mytí nádobí, šetří čas a energii na každodenní bázi. Kromě toho také pomáhá snižovat plýtvání vodou a používání detergentů, což prospívá životnímu prostředí. V konečném důsledku vám myčka nejen zjednoduší život v kuchyni, ale také vám pomůže být šetrnější k životnímu prostředí. Pokud přemýšlíte nad modernizaci své kuchyně, zvažte investici do myčky nádobí ještě dnes.

Děkujeme, že jste si přečetli tento článek o základním spotřebiči moderní kuchyně, kterým myčka zajisté je. Doufáme, že vám článek poskytl cenné rady a informace o tom, jak se může myčka stát velkým pomocníkem vaší domácnosti a v případě, že se pro koupi rozhodujete, nezapomeňte před pořízením zvážit všechny faktory, které vám pomohou při výběru té pravé.

TOP produkty z kategorie Myčky nádobí