blog-post image

Jak vybrat sluchátka?

Sluchátka se v dnešní době stala jednou z nezbytností, které nám umožňují poslouchat hudbu či mluvené slovo nebo sledovat videa v soukromí kdykoli a kdekoli, aniž bychom přitom rušili ostatní. V tomto článku vás provedeme jednotlivými typy sluchátek dostupnými na trhu, možnostmi jejich využití, ale také jak o ně pečovat, abyste zachovali jejich co nejdelší životnost. Najde zde jednoduše vše, co o sluchátkách potřebujete vědět a jak si mezi nimi vybrat ta správná, která budou vyhovovat vašim potřebám.

Úvod

Sluchátka jsou zvukové zařízení v podobě malých reproduktorů, které se nasazují buďto na hlavu nebo přímo do uší. Izolují zvuk od okolního prostředí a uživatel tak může poslouchat hudbu či mluvené slovo, aniž by tím rušil ostatní.

Jednotlivé typy sluchátek se liší designem a použitou technologií. Tradiční drátová sluchátka se připojují přímo ke zdroji zvuku pomocí kabelů, zatímco bezdrátová sluchátka používají k přenosu radiofrekvenční signál (RF) nebo Bluetooth. Sluchátka přes hlavu over-ear nebo on-ear se liší ve velikosti, ale také tím, že sluchátka over-ear uší objímají, kdežto sluchátka typu on-ear jsou nasazeny přímo na uších. Některé typy sluchátek jsou vybaveny speciálními funkcemi, například funkcí potlačení šumu, která pomáhá redukovat nežádoucí zvuky z okolí.

Sluchátka můžete používat v nejrůznějších situacích; v oblibě jsou jak u posluchačů hudby, hráčů, i u profesionálů. Drátové i bezdrátové modely najdete v každém obchodě s elektronikou, přičemž ceny se pohybují v širokém rozmezí v závislosti na typu sluchátek, která hledáte. Díky velké rozmanitosti nabídek si jistě vyberete taková, která budou vyhovovat vašim požadavkům.

Ať už patříte mezi audio nadšence, kteří si potrpí na vysoce kvalitní a přesný zvuk, nebo spíše hledáte něco cenově dostupnějšího, ale zároveň dostatečně výkonného pro příležitostné použití – sluchátka nabízejí pohodlný způsob, jak si každý může vychutnat své oblíbené melodie nebo podcasty, aniž by rušil své okolí. Pokud tedy hledáte nová sluchátka, nezapomeňte si udělat malý průzkum a jistě se vám podaří najít ta pravá.

Kde můžete sluchátka využít?

Sluchátka jsou ideálním společníkem pro každého, kdo chce poslouchat své oblíbené skladby v soukromí. Podle vlastních preferencí můžete sluchátka používat při dojíždění do práce, při cvičení v posilovně nebo jednoduše doma.

Pokud jste vášnivým fanouškem hudby a jste neustále na cestách, bude pro vás pár kvalitních sluchátek ideální. Díky funkcím jako potlačení hluku vám tato sluchátka pomohou snížit zvuky z okolí, a tak si budete moci vychutnat hudbu bez rušení. Oceníte také pohodlí při jejich nošení a odolnou konstrukci, díky které se při běžném nošení jen tak nerozbijí.

Pro ty, kteří rádi sportují venku, budou nejvhodnější bezdrátová sluchátka. Díky jejich lehké konstrukci odolné proti potu si je můžete nasadit i při cvičení, a přitom se stále cítit pohodlně. Moderní sluchátka jsou navíc vybavena technologií Bluetooth, která umožňuje snadné připojení k chytrému telefonu a streamování hudby nebo jiného zvuku dle libosti.

Pokud raději posloucháte hudbu v klidu a pohodlí domova, pak by mohly být ideální volbou sluchátka přes hlavu. Vyrábějí se v různých provedeních a nabízejí vynikající kvalitu zvuku s hlubokými basy a čistými výškami. Tento typ sluchátek bude také perfektní, jste-li audiofil, jelikož se postarají o zvuk studiové kvality, díky kterému budou vaše oblíbené skladby znít stejně jako jejich originální nahrávky.

Nehledě na to, jaký typ sluchátek nejlépe bude splňovat vaše představy, investujte do takového páru, který je kvalitní a spolehlivý, pohodlně se nosí a poskytuje vynikající kvalitu zvuku, abyste si mohli naplno vychutnat každou skladbu.

Jaké typy sluchátek existují?

Při obrovském množství produktů, které je dostupných na trhu je těžké se zorientovat mezi jednotlivými typy sluchátek. Od sluchátek přes uši pro plnohodnotný zvukový zážitek až po sluchátka do uší, která skoro nic neváží, vybere si jistě každý. V následujícím odstavci vám přinášíme stručný přehled, který vám pomůže se mezi jednotlivými typy sluchátek lépe vyznat.

  • Sluchátka do uší, špuntová (in-ear) nebo pecková (earbuds): jsou to malá sluchátka, která se umisťují do ucha, v případě špuntových přímo do zvukovodu, a poskytují tak vynikající izolaci hluku. Ani jeden z těchto typů ale nemá tak silné basy ani nízké frekvence jako větší sluchátka, na druhou stranu jsou ale lehká a skladná, takže se skvěle hodí pro ty, kteří jsou stále na cestách.
  • Supraaurální (on-ear) sluchátka: tato sluchátka mají polstrované náušníky a nosí se na ušních boltcích. Poskytují slušnou míru izolace hluku, i když ne tolik jako modely do uší, ale mají velmi dobrou kvalitu zvuku a lze je použít na cokoli od běžného poslechu hudby až po hraní her nebo nahrávání.
  • Circumaurální (over-ear) sluchátka: jedná se o jedny z nejpohodlnějších sluchátek na trhu, jsou ale větší velikosti, jelikož mají velké náušníky, které zcela zakryjí a obklopí vaše uši. Poskytují vynikající kvalitu zvuku s hlubokými basovými frekvencemi, vynikající izolaci hluku a zaručují pohodlí při delším poslechu.
  • Bezdrátová sluchátka: bezdrátová sluchátka nevyžadují žádné kabely a k připojení ke zdroji zvuku používají technologii Bluetooth. Vyrábějí se ve všech tvarech a velikostech od malých špuntových sluchátek až po velká sluchátka přes uši. Poskytují dobrou kvalitu zvuku a lze je použít k čemukoli od poslechu hudby po telefonování.
  • Sluchátka s potlačením hluku: tento typ sluchátek je skvělý pro ty, kteří chtějí poslouchat hudbu bez jakéhokoli vyrušení. Technologie potlačení hluku funguje tak, že eliminuje zvuky z okolí, takže se můžete nerušeně soustředit jen na přehrávaný zvuk. Sluchátka s potlačením hluku jsou, stejně jako u předchozího typu, k dostání ve všech tvarech a velikostech.

Jak vybrat sluchátka?

Při výběru perfektního páru sluchátek byste měli zvážit několik věcí, a to zejména:

  • Typ sluchátek: do uší (in-ear), na uši (on-ear) anebo přes uši (over-ear). Sluchátka do uší jsou malá a lehká, takže jsou ideální pro cestování nebo pro poslech při fyzických aktivitách. Sluchátka do uší a sluchátka přes uši obecně poskytují větší zvukovou izolaci než sluchátka, která jsou nasazená přímo na uších, protože k uším těsně přiléhají. A proto se hodí zejména pro poslech doma nebo v klidnějším prostředí.
  • Kvalita zvuku: druhým faktorem, který je třeba zvážit, je kvalita zvuku. Zpravidla platí, že modely vyšší třídy poskytují kvalitnější zvuk s více detaily a čistotou než jiné, levnější modely. Mimoto hledejte sluchátka, která nabízejí vyvážený zvukový projev s dostatkem basů a výšek pro příjemný poslech.
  • Funkce a technologie: dalším důležitým faktorem při výběru sluchátek jsou nabízené funkce a použité technologie. Mnoho dnešních sluchátek je vybaveno funkcemi, jako je potlačení šumu, bezdrátové připojení a vestavěné mikrofony. V tomto případě hledejte technologie, jako je Bluetooth nebo aktivní potlačení hluku (ANC), záleží jen na vašich preferencích. Tyto technologie pak mohou zásadně ovlivnit to, jak dobře si budete moci vychutnat hudbu nebo jiný zvukový obsah, který posloucháte.
  • Pohodlí: v neposlední řadě je třeba při výběru sluchátek zohlednit také pohodlí. Ujistěte se, že vám vybraný model dobře sedí na uších, aniž by vás tlačil nebo působil diskomfort. Některá sluchátka nabízí možnost dodání s různými velikostmi náušníků, a tak si můžete vybrat ty, které vám nejlépe padnou. Pokud plánujete sluchátka používat na dlouhý poslech, zvažte modely s polstrovanými náušníky a nastavitelnými hlavovými oblouky pro maximální pohodlí.

Na jaké technické parametry se při výběru sluchátek zaměřit?

Při výběru sluchátek přihlížejte také k následujícím technickým parametrům:

  • Rozsah frekvenční odezvy: rozsah frekvenční odezvy udává, jaké frekvence dokáží sluchátka přehrávat. V závislosti na modelu se může tento rozsah pohybovat od 15 Hz do 20 kHz nebo i výše. O frekvence mimo 20 Hz - 20 kHz se však většina lidí obvykle starat nemusí, protože právě tyto frekvence slyší lidé nejlépe.
  • Impedance: Impedance udává, jaký výkon je třeba vyvinout, aby sluchátka fungovala na optimální úrovni. Sluchátka s nízkou impedancí, jako jsou sluchátka do uší (in-ear), vyžadují menší výkon než modely s vysokou impedancí, jako jsou sluchátka přes uši (over-ear). Ideální sluchátka by měla mít impedanci mezi 16 a 64 ohmy.
  • Citlivost: toto číslo udává, jak hlasitá mohou být sluchátka při příslušném výkonu. Čím je číslo vyšší, tím hlasitěji mohou sluchátka hrát, přitom spotřebují méně energie. Nejčastěji hledají uživatelé hodnoty citlivosti okolo 100 dB/mW nebo více.
  • Velikost a typ ovladače: při průchodu elektrického proudu ovladač vydává zvuk. Obecně platí, že větší měniče mají tendenci produkovat kvalitnější zvuk a také větší basovou odezvu. Kromě toho existuje několik typů měničů, na které je třeba dávat pozor, včetně dynamických, planárních magnetických a elektrostatických. Každý typ má své výhody a nevýhody, proto je důležité před rozhodnutím provést malý průzkum.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi sluchátky do uší a sluchátky přes hlavu?

Jak sluchátka do uší, tak sluchátka přes hlavu jsou oblíbenou volbou pro poslech hudby, podcastů nebo audioknih. Existuje mezi nimi ale několik výrazných rozdílů, které probereme v následující části článku, a tak bude o něco jednodušší se rozhodnout pro správný typ sluchátek pro vás.

Hlavním rozdílem mezi sluchátky do uší a přes hlavu je jejich usazení na hlavě. Sluchátka do uší se umisťují přímo dovnitř uší, zatímco sluchátka přes hlavu obepínají horní nebo boční část hlavy. To ovlivňuje nejen to, jak dobře slyšíte zvuk, který přes ně vychází, ale také to, jak pohodlná jsou při dlouhodobém nošení.

Sluchátka přes hlavu jsou obvykle vybavena velkými polstrovanými náušníky a poskytují vynikající kvalitu zvuku. Je to proto, že vnější náušníky blokují hluk z okolí a umožňují dokonalý zážitek z poslechu. Na druhou stranu sluchátka do uší jsou vhodnější pro lidi, kteří se potřebují pohybovat a zřetelně slyšet své okolí. Jsou také lehčí a skladnější než modely přes hlavu a snadno se tak vejdou do kapes nebo kabelek.

Další rozdíl mezi těmito typy sluchátek spočívá v jejich ceně. Modely přes hlavu bývají dražší, protože zajišťují lepší kvalitu zvuku a mají větší rozměry. Cenově dostupnější pak bývají zase pecková nebo špuntová sluchátka, je třeba ale počítat s horší kvalitou přehrávaného zvuku.

Souhrnně platí, že sluchátka do uší i přes hlavu nabízejí velmi kvalitní zvuk, ale záleží na tom, jaký typ zážitku z poslechu hledáte. Pokud se spíše potřebujete volně pohybovat a nevadí vám obětovat jistou míru kvality zvuku, pak jsou sluchátka do uší tou správnou volbou. Na druhou stranu, pokud vyžadujete špičkovou kvalitu zvuku nebo chcete blokovat hluk z okolí, pak by pro vás mohl být nejlepším typem sluchátek sluchátka přes uši.

Jaká je výhoda bezdrátových sluchátek?

Bezdrátová sluchátka nabízejí oproti drátovým řadu výhod. Tou nejzjevnější a nejpraktičtější výhodou je, že uživatelům nabízejí volnost pohybu, protože je k zařízení nepojí žádné šňůry ani kabely. To znamená, že můžete poslouchat hudbu při činnostech, jako je cvičení, úklid domu nebo procházka, aniž byste museli manipulovat s kabely. Bezdrátová sluchátka na trhu najdete v provedení jak do uší, tak i přes hlavu, podle svých preferencí si tedy jistě najdete variantu, která bude vyhovovat vašim potřebám.

Další velkou výhodou bezdrátových sluchátek je jejich lepší kvalita zvuku ve srovnání s jejich drátovými protějšky. Díky neustále vyvíjeným novějším technologiím mají nyní bezdrátová sluchátka pokročilejší zvukové možnosti než kdykoli předtím. Pomocí Bluetooth a dalších bezdrátových technologií si můžete vychutnat působivý posluchačský zážitek s čistými výškami, basy i středními tóny.

A nakonec, bezdrátová sluchátka jsou nyní cenově dostupnější než kdykoli předtím. Díky tomu jsou dostupná širšímu okruhu zákazníků, kteří chtějí využít pohodlí, které nabízejí, nemusí se však obávat vysokých cen. Společnosti jako například Apple, Sony, Bose nebo Sennheiser vyrábějí skvělá bezdrátová sluchátka za konkurenceschopné ceny, a proto je velmi snadné najít sluchátka, která se vlezou do rozpočtu všech.

Jak se starat o sluchátka?

Sluchátka jsou nezbytná pro poslech naší oblíbené hudby nebo podcastů, aniž bychom rušili ostatní. Při pravidelném používání se však sluchátka mohou poškodit nebo ušpinit – to není ideální, pokud chcete poslouchat své melodie v optimální kvalitě. Aby byla zajištěna dlouhá životnost a kvalita zvuku vašich sluchátek, uvádíme několik tipů, jak o ně pečovat:

  1. Pravidelně je čistěte: prach a špína se mohou hromadit ve štěrbinách vnějšího povrchu sluchátek a časem se usazovat. Pravidelně jej čistěte otřením všech prachových částic hadříkem navlhčeným v roztoku isopropylalkoholu (IPA). Dbejte na to, aby se do vnitřku sluchátek nedostala žádná tekutina, protože by mohlo dojít k poškození.
  2. Zacházejte s nimi opatrně: abyste předešli zbytečnému poškození, zacházejte se sluchátky při jejich nasazování a vyjímání ze zařízení opatrně. Při odpojování kabelu od konektoru sluchátek přidržte zástrčku na místo tahání za kabel, abyste se vyhnuli namáhání.
  3. Správné uschovávání: když sluchátka nepoužíváte, je důležité je správně uschovat. Nevystavujte je přímému slunečnímu záření ani extrémním teplotám, které mohou zhoršit kvalitu zvuku nebo způsobit, že časem zkřehnou. Používání pouzdra pro jejich uložení navíc pomůže udržet prach a nečistoty mimo vnější a vnitřní součásti sluchátek.

Závěr 

V závěru bychom mohli shrnout, že sluchátka jsou nedílnou součástí našich životů. Umožňují nám vychutnat si hudbu, filmy a další obsah v soukromí. Díky široké nabídce sluchátek na trhu je možné najít taková, která budou vyhovovat vašim specifickým potřebám i finančním možnostem. Ať už hledáte špičkovou kvalitu zvuku, nebo jen chcete něco pohodlného na nošení, jistě existují sluchátka, která splní vaše představy, jen je důležité nad výběrem popřemýšlet a nákup neuspěchat. A poté si už s novými sluchátky můžete naplno užít dlouhé hodiny příjemného poslechu a relaxace.

TOP produkty z kategorie Sluchátka