blog-post image

Fén na vlasy: vše, co potřebujete vědět, než si jej koupíte

Vysoušení vlasů se může stát opravdovým problémem, zejména pokud nemáte po ruce správné příslušenství. Před zakoupením nového fénu je tedy důležité si něco o těchto elektronických nástrojích přečíst, abyste o nich měli přehled a vybrali si tak pro vás ten ideální. Pomůže vám s tím náš článek, ve kterém se dočtete, jaké typy fénů jsou na trhu k dispozici, jak vybrat ten správný fén pro vaše potřeby na základě technických parametrů jako je výkon či rychlost, a nakonec vám poskytneme několik tipů, jak fén správně používat a jak o něj pečovat. Čtěte tedy dále a dozvíte se vše, co potřebujete vědět o fénech na vlasy.

Vybrat fén na vlasy »

Jak fén na vlasy funguje?

Fén je elektrické zařízení, které se používá k foukání ohřátého vzduchu na vlhké vlasy, aby se urychlil proces vysoušení. Obvykle používá buď ventilátor, nebo topné těleso k cirkulaci teplého vzduchu nad mokrými prameny a často obsahuje také nástavce, které můžete použít pro účely stylingu, některé nástavce například dokáží zvětšit objem účesu, jiné pak mohou pomoci s narovnáváním vlasů a vytvořením hladkého účesu. Fény na vlasy se vyrábí v nejrůznějších tvarech, velikostech a barvách, od vysoce výkonných profesionálních až po jednodušší modely pro domácí použití. Hlavní výhodou použití fénu na vlasy je ta, že výrazně zkrátí dobu schnutí, a tak vám pomůže rychleji a snadněji upravit vlasy. Rovněž pomáhají vlasy chránit před poškozením teplem, jelikož je u nich možné upravit si nastavení teploty. A v neposlední řadě jsou také skvělé pro dodání objemu, vln a textury vlasů.

Klíčem k dosažení nejlepších výsledků je správné používání vysoušeče vlasů. Pro začátek vždy před fénováním použijte na vlhké vlasy sprej nebo sérum na ochranu před teplem; to pomůže ochránit před možným poškozením, které by mohlo být způsobeno horkým vzduchem, který z fénu fouká. Dále se doporučuje vždy začít s nižším nastavením teploty a v případě potřeby ji postupně zvyšovat, nikdy ale nezačínejte na maximální teplotě, protože by mohlo dojít ke spálení nebo poškození vlasů. Při používání nástavců, jako jsou difuzéry nebo koncentrátory, se vždy snažte směřovat trysku vysoušeče dolů a udržujte ji stále v pohybu, abyste zabránili přílišnému přehřátí částí vlasů. Na závěr využijte u moderních fénů nastavení chladnějšího vzduchu (nastavení "cool shot"), které pomůže dotvarovat váš účes a uzamknout potřebnou vlhkost, aby vaše vlasy zůstaly hydratované.

Při pravidelném používání vysoušeče vlasů lze snadno a rychle dosáhnout požadovaného výsledku, ale je důležité mít na paměti možná rizika. Vždy začínejte s nižším nastavením teploty a pečlivě sledujte intenzitu tepla. Pokud se vám vlasy zdají příliš horké, teplotu odpovídajícím způsobem upravte. Před úpravou navíc nezapomeňte použít ochranný sprej nebo sérum a úpravu vlasů dokončete při nižších teplotách, abyste předešli jejich zbytečnému poškození. Díky těmto několika tipům můžete i sami doma dosáhnout výsledků hodných kadeřnického salonu.

Tip na fén na vlasy

Fén Remington D3010, 2000W

Obr.: Fén Remington D3010, 2000W

Jaký typ fénu si vybrat?

Na trhu je dnes široká škála vysoušečů vlasů, z nichž každý má své výhody a nevýhody. Ať už se chystáte ke koupi jednoduchého, cenově výhodného modelu nebo špičkový typ s nejrůznějšími funkcemi a vychytávkami, určitě se najde ten pravý fén, který bude vyhovovat vašim potřebám. Pro snadnější rozhodování se podívejte na následující přehled několika dostupných variant vysoušečů vlasů:

  • Profesionální fény na vlasy – Tyto vysoce kvalitní modely jsou často používány v kadeřnictvích a beauty salonech díky svému vynikajícímu vysokému výkonu. Jsou obvykle dražší než jiné modely, dodávají se v různých příkonech (od 1500 W, ale také 2000 W a více) a mají několik rychlostí a nastavení. Nabízejí také přesnou regulaci teploty, která pomáhá zachovat celistvost vlasů při vysoušení.
  • Fény na vlasy s turmalínovou technologií – Tyto modely jsou často vyhledávány pro svou infračervenou a ionizační funkci, která pomáhá redukovat krepatění, snižuje statickou elektřinu a zanechává vlasy hladké. Obvykle nabízejí nižší příkon (1 000 až 1 600 W) než profesionální vysoušeče vlasů a jsou vybaveny různými nastaveními pro větší kontrolu nad stylingem.
  • Fény na vlasy s keramickou technologií – Díky keramickému topnému tělesu pomáhají tyto vysoušeče vlasů rovnoměrně rozvádět teplo a zabraňují poškození vlivem horkých zón. Nižší příkon (obvykle 700-1200 wattů) je také činí dostatečně šetrnými pro použití na jemné nebo barvené vlasy, aniž byste se museli obávat jejich spálení. Mnoho keramických fénů se dodává také s příslušenstvím pro styling a kulmování.
  • Iontové fény na vlasy – Tyto modely využívají záporné ionty k rychlejšímu vysoušení vlasů a zároveň snižují tvorbu statické elektřiny a zabraňují tak krepatění vlasů. Nabízejí vyšší příkon než jiné typy vysoušečů vlasů (od 1200 do 1800 W), ale přesto jsou dostatečně šetrné pro použití na většinu typů vlasů, aniž by je poškodily.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ vysoušeče vlasů, je třeba si pozorně přečíst návod k použití a dodržovat všechny bezpečnostní pokyny. Při pečlivém výběru, údržbě a používání vám nový fén může pomoci vytvářet krásný účes, který vydrží.

Tip na fén na vlasy

Fén Braun Satin Hair 3 HD350 To Go, 1600W, cestovní

Obr.: Fén Braun Satin Hair 3 HD350 To Go, 1600W, cestovní

Na které technické parametry se při výběru fénu zaměřit?

Jakmile budete vědět, který typ fénu je pro vás tím nejlepším, nastává další fáze, a to vybrat už konkrétní model, což může být nesnadný úkol. Jak při tolika možnostech poznáte, který je pro vás ten pravý? Zde je několik klíčových faktorů, které je vhodné při výběru vysoušeče vlasů zvážit.  

  • Důležitým faktorem při rozhodování o koupi fénu je typ nastavení teploty. Hledejte proto modely, které nabízejí více teplotních a rychlostních nastavení, abyste si mohli fénování přizpůsobit a najít optimální nastavení, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Některé modely mají také možnost nastavení studeného vzduchu, které pomáhá ve vlasech uzamknout vlhkost během stylingu a omezuje krepatění, což je zejména nápomocné, pokud chcete vytvářet hebké a vyhlazené účesy.
  • Při výběru fénu je třeba zohlednit také míru hluku. Některé modely jsou hlučnější než jiné, takže pokud máte obavy o úroveň hluku ve vaší domácnosti nebo salonu, určitě se poohlédněte po tišších variantách.
  • Zohledněte také hmotnost a velikost vysoušeče vlasů. Lehčí modely se snadněji ovládají, pokud máte delší nebo hustší vlasy, na cesty jsou zase praktičtější menší modely.
  • Příkon udává, jak silný je motor fénu. Bývá pravidlem, že vyšší příkon obvykle znamená rychlejší sušení, ale také vyšší teplotu vzduchu. Pro většinu uživatelů stačí 1500 wattů, ale pokud máte hustší vlasy, příkon 2000 a více wattů vám pomůže rychleji dosáhnout požadovaných výsledků. Pokud chcete při fénování využít nastavení studeného vzduchu, které se doporučuje zejména pokud máte jemné a křehké vlasy, protože vlasy pak nejsou tolik namáhané, zvolte fén s nižším příkonem.
  • Při vysoušení vlasů hraje také důležitou roli rychlost proudění vzduchu neboli množství vzduchu procházející tryskou. Rychlejší proudění vzduchu ocení zejména lidé s hustými a pevnými vlasy, ale pro jemnější vlasy bude vhodnější naopak nižší rychlost proudění.
  • Nakonec se informujte o typu příslušenství, které je k fénu dodáváno. Některé modely se dodávají s koncentrátory, difuzéry a dalšími nástavci, které vám pomohou dosáhnout požadovaného výsledku.

Pokud zohledníte všechny tyto faktory při výběru vysoušeče vlasů, budete moci najít ten, který bude dokonale vyhovovat vašim potřebám. Se správným modelem v ruce budete na dobré cestě k vytváření krásných účesů.

Vybrat fén na vlasy »

Tip na fén na vlasy

Fén Philips HP8233/00 DryCare Advanced, 2200W

Obr.: Fén Philips HP8233/00 DryCare Advanced, 2200W

Jak fén na vlasy správně používat?

Správné používání vysoušeče vlasů je nezbytné pro dosažení požadovaného účesu. Je důležité pochopit, jak fén funguje a jaké techniky jsou nezbytné k dosažení zdravých a lesklých vlasů bez jejich poškození. Zde je několik užitečných tipů a triků, jak fén správně používat:

  1. Před použitím fénu vlasy nejprve osušte ručníkem, tak že je do něj jemně zabalíte. Po pár minutách by z vlasů již neměla kapat voda. To je správný čas začít s fénováním, které teď zabere kratší dobu a sníží se i riziko poškození vlasů způsobené přímým teplem z fénu.
  2. Při fénování vlasů používejte kulatý kartáč pro dosažení většího objemu a následné lepší tvarovatelnosti.
  3. S fénováním začněte od kořínků a postupujte směrem ke konečkům. Při fénování se snažte udržovat fén v pohybu, aby se teplo nesoustředilo příliš dlouho na jedno konkrétní místo - zabráníte tak poškození vlasového stvolu.
  4. Za účelem snížení tepelného působení můžete navíc přepínat mezi vysokým a nízkým nastavením teploty. Delší foukání s nízkým stupněm teploty často poskytuje lepší výsledky než kratší interval s vysokou teplotou.
  5. Jakmile jsou vlasy téměř suché, použijte tlačítko studeného vzduchu (pokud jím fén disponuje), abyste uzavřeli kutikulu a dodali vlasům více lesku.
  6. Nakonec nikdy nezapomeňte fén po skončení vysoušení vypnout.

Dodržováním těchto bodů zajistíte, že budete fén používat správně a vyhnete se tak negativním důsledkům jeho nesprávného používání. Díky tomu budou vaše vlasy zdravé a lesklé a zároveň dosáhnete požadovaného efektu.

Tip na fén na vlasy

Rowenta CV7720E0

Obr.: Rowenta CV7720E0

Jak se o fén starat?

Při péči o fén je důležité dodržovat určitá opatření pro zajištění jeho co nejdelší životnosti. Zde je několik tipů, jak o fén pečovat:

  • Pravidelné čištění trysky a filtru: pravidelně čistěte trysku a vyjímatelný filtr. Zabráníte tak ucpání přístroje nečistotami a prachem, které by mohly způsobit jeho přehřátí a nesprávnou funkčnost.
  • Příliš mnoho tepla škodí: přehřátí vysoušeče vlasů může způsobit poškození přístroje i vašich vlasů, proto doporučujeme při vysoušení vlasů raději nastavit nižší stupeň. Pro určité úpravy můžete být potřebná vyšší teplota, ale pokud ji bude třeba použít, ujistěte se, že fén bude v pohybu.
  • Nechte fén vychladnout: nikdy nenechávejte rozpálený fén bez dozoru, aby nedošlo k jeho vznícení. Předtím než jej schováte na své místo, nechte jej chvíli v klidu zchladnout. 
  • Správné skladování: dbejte na správné skladování svého vysoušeče vlasů tak, aby kolem něj mohl volně proudit vzduch a aby se na něm nehromadily částečky prachu a nečistot. Vždy jej chraňte před vlhkostí a přímým slunečním zářením.

Dodržováním bezpečnostních opatření při používání a skladování fénu prodloužíte jeho životnost a docílíte krásných kadeří s minimální námahou. Myslete tedy také na to, že k péči o sebe patří také péče o svůj přístroj.

Vybrat fén na vlasy »

Závěr 

Sečteno a podtrženo, vysoušeče vlasů mohou poskytnout řadu výhod všem, kteří chtějí dosáhnout dokonalého účesu. Ať už hledáte kvalitu jako v salonu, nebo něco rychlého a snadného, vždy najdete fén, který splní veškeré vaše představy. Při tolika možnostech, které jsou dnes na trhu k dispozici, se nezapomeňte dobře informovat a najít ten nejvhodnější model pro vás. Nejenže to ušetří váš čas z dlouhodobého hlediska, ale také vám to může zajistit krásné a zdravé vlasy každý den. 

TOP produkty z kategorie Fény