blog-post image

Jak vybrat televizi?

Televize je jedním z nejdůležitějších elektronických zařízení v domácnosti. Může sloužit k zábavě i vzdělávání. Výběr správného televizoru může být v dnešní době obtížný, proto jsme pro vás připravili tohoto průvodce, který vám pomůže učinit to nejlepší rozhodnutí odpovídající vašim představám. V tomto článku se dozvíte, jaké typy televizorů jsou na trhu k dispozici a jak vybrat ten správný, rovněž vám ale poradíme, kam novou televizi umístit a jak se o ni starat, aby vydržela v perfektním stavu co nejdéle.

Jak televize funguje?

Televize je elektronické zařízení, které existuje již desítky let a je jednou z nejvlivnějších mediálních forem v moderní společnosti. Jedná se o formu vizuální komunikace, při níž jsou obrázky, text, zvuk a/nebo video přenášeny ze vzdáleného zdroje a sledovány na obrazovce, obvykle v našich obývacích pokojích. Televize může sloužit k zábavním účelům, jako je sledování pořadů, filmů nebo sportovních událostí, dále ke sledování zpravodajských a dokumentárních pořadů nebo vzdělávacích programů. Stručně řečeno, televize je médium, jehož prostřednictvím přijímáme informace o okolním světě.

Dnes je k dispozici mnoho různých typů televizorů, včetně LCD (displej z tekutých krystalů), plazmových televizorů (displeje plněné plynem) a LED (světelná dioda). Jednotlivé modely se liší velikostí a funkcemi a existují také chytré televizory, které umožňují přístup k internetu.

Už od okamžiku své existence hraje v našem životě důležitou roli a v každém okamžiku nám poskytuje informace z celého světa. S vývojem technologií se vyvíjí i televize a nabízí nám nové způsoby, jak konzumovat média a být informováni o dění ve světě.

Ať už televize využíváme jako zdroj zábavy nebo informací, je to médium, které bude i v budoucnu hrát nedílnou roli v našich životech.

Jaké typy televizí si můžete vybrat?

Na poli nabízených televizorů je dnes k dispozici mnoho nejrůznějších variant a typů. Od klasických, a dnes již poněkud staromódních, CRT televizorů až po nejnovější technologie HDTV – při výběru správného televizoru pro váš domov nebo kancelář máte na výběr z mnoha možností.

  • Televize CRT (Cathode Ray Tube) byly jedním z prvních typů televizorů dostupných na trhu, i když v současné době již zastaraly, protože se rozšířily novější technologie. CRT televizory jsou obvykle objemnější než modely s plochou obrazovkou a vyžadují více místa pro svou velikost. Kvalita obrazu také není tak ostrá, jako je tomu u moderních LCD obrazovek.
  • LCD (Liquid Crystal Display) televizory jsou stále daleko více rozšířené a jsou k dispozici v různých velikostech. Obraz na obrazovkách LCD bývá ostřejší a jasnější než u televizorů CRT a je také méně objemný a lépe se s ním manipuluje.
  • Televizory LED (Light Emitting Diode) jsou nejnovějším typem televizorů na trhu, které díky technologii podsvícení LED nabízejí lepší kvalitu obrazu než modely LCD a CRT. Televizory LED jsou také obvykle tenčí než předchozí modely, což usnadňuje jejich montáž na stěnu nebo umístění do rohu místnosti.
  • Konečně je tu technologie OLED (Organic Light Emitting Diode), která nabízí ještě lepší kvalitu obrazu než LED televizory tím, že k vytvoření světla vyzařovaného z obrazovky používá organický materiál. Televizory OLED jsou také neuvěřitelně tenké a energeticky šetrné, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří potřebují ultramoderní televizor, který nezatíží jejich rozpočet.

Jak vybrat televizi?

Výběr toho správného televizoru do vaší domácnosti může být v dnešní době náročný úkol, jelikož je k dispozici mnoho možností. Před nákupem je třeba zvážit různé faktory, od velikosti až po funkce a možnosti připojení.

Rozpočet: nejprve zohledněte svůj rozpočet. Ceny se značně liší v závislosti na funkcích a velikosti, takže je důležité se rozhodnout, kolik jste ochotni utratit, než začnete hledat. 

Typ displeje: dále si promyslete, který typ displeje nejlépe vyhovuje vašim potřebám - LED/LCD vs. OLED vs. QLED vs. plazma. Televizory LED/LCD obvykle nabízejí lepší jas a kontrast než OLED, ale jejich pozorovací úhly nejsou tak dobré. Televizory QLED mají obvykle lepší kvalitu obrazu a přesnost barev než LED/LCD a zároveň nabízejí jasnější obraz a méně odlesků. Plazmové televizory poskytují širší rozsah úrovní černé a kontrastu, ale nemají takový jas jako obrazovky LCD nebo OLED.

Velikost TV: velikost vaší televize je dalším důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, protože určuje, jak daleko můžete při sledování televize od obrazovky pohodlně sedět. Například při sledování televize s úhlopříčkou 32 palců (80 cm) byste měli sedět ve vzdálenosti alespoň 180 cm, u televizí s úhlopříčkou 50 palců (127 cm) by se měla tato vzdálenost prodloužit na zhruba 2,5 metru.

Další funkce: zaměřte se také na další funkce, které jednotlivé modely televizorů nabízejí - například rozlišení 4K, kompatibilitu s HDR a kvalitu zvuku. Rozlišení 4K poskytuje čtyřikrát více detailů než standardní HD obraz, zatímco HDR dokáže vytvořit živější barvy a lepší kontrast. Nakonec vezměte v úvahu také zvukové komponenty a systém reproduktorů každého modelu, protože ty určují, jak kvalitní celkový zvukový zážitek bude.

Recenze: Jakmile zúžíte výběr na základě rozpočtu, velikosti a funkcí, věnujte čas přečtení recenzí spotřebitelů nebo zhlédnutí ukázkových videí na internetu, než učiníte konečné rozhodnutí. S přihlédnutím ke všem těmto faktorům by se vám mělo podařit najít skvělý televizor, který bude vyhovovat vašim diváckým potřebám.

Na jaké technické parametry se při výběru televize zaměřit?

Při výběru televizoru je třeba zohlednit mnoho důležitých technických parametrů. Tím nejzjevnějším je velikost televizoru: větší obrazovky divákovi zaručí sice strhující zážitek, zároveň ale vyžadují více prostoru. Dále je třeba popřemýšlet nad rozlišením a typem displeje – tyto dva faktory mají obrovský vliv na výslednou kvalitu obrazu. Vyšší rozlišení přináší ostřejší obraz, některé typy panelů zase nabízejí vynikající kontrast a přesnost barev. Mezi další důležité specifikace patří obnovovací frekvence (pro snížení rozmazání pohybu), kompatibilita s HDR (pro zvýšení detailů v jasných scénách) a možnosti připojení, jako jsou konektory HDMI nebo USB.

Pozornost si zaslouží také kvalita zvuku. Některé televize jsou vybaveny technologií Dolby Atmos, která nabízí pohlcující prostorový zvuk. Mnoho moderních televizorů je navíc vybaveno chytrými funkcemi, jako je například možnost hlasového ovládání nebo streamovací služby.

Při výběru vašeho nového ideálního televizoru byste tedy měli pečlivě zvážit všechny tyto technické parametry a rozhodnout se, které z nich jsou pro vás nejdůležitější. S konkrétnější představou pak bude pro vás hledání té správné televize jistě mnohem snazší.

Kam televizi umístit?

Při hledání nejvhodnějšího místa pro umístění televize je třeba přihlédnout k několika kritériím, od funkčnosti a dekoru až po praktičnost. Když ale všechny faktory zohledníte a promyslíte, to pravé místo pro vaši televizi pak nebude problém najít.

  • Velikost: Při výběru místa pro umístění televize musíme opět v první řadě zvážit její velikost – větší televize budou přirozeně potřebovat více místa, menší televize na druhou stranu divákovi nenabídnout tak kvalitní zážitek ze sledování. Je vhodné si ještě před nákupem přeměřit prostory, kde chcete televizor mít, ať víte, kolik místa máte k dispozici. Poté je ještě potřeba zohlednit optimální pozorovací vzdálenost, a to vám pomůže při rozhodování, jakou velikost televize zvolit.
  • Montáž: Upevnění televizoru na stěnu je skvělý způsob, jak ušetřit v bytě místo, navíc tato volba vypadá esteticky. Pokud se však nechcete pouštět do montáže, jsou k dispozici i jiné možnosti. Jestli máte k dispozici více místa, pak můžete po televizi vybrat ze široké nabídky TV stolků a komod.
  • Vzdálenost od sedačky: při rozhodování o umístění televizoru je velice důležité nezanedbat doporučenou vzdálenost televizoru od sedací soupravy nebo jiného místa, odkud divák televizi sleduje, aby každý pohodlně viděl na obrazovku a nenamáhal si oči nebo krční páteř. V praxi to někdy může znamenat umístění zařízení mimo střed, aby na něj všichni v místnosti bez problému viděli.
  • Umístění mimo slunce: Nakonec se ujistěte, že jste televizi umístili mimo přímé sluneční světlo, protože to může časem způsobit poškození obrazovky a také odlesky při sledování. Kromě toho neumisťujte televizi příliš blízko k oknu nebo jiným reflexním povrchům – ty naruší kvalitu obrazu tím, že způsobí odrazy na obrazovce.

Jak vybrat nástěnný držák na televizi?

Výběr správného nástěnného držáku televizoru se může zdát jako náročný úkol, jelikož je na trhu k dispozici tolik možností. Stačí se ale zaměřit na několik klíčových parametrů, které vám v následujícím odstavci přiblížíme a pomůžeme vám vybrat ten ideální.

  1. Vyberte typ držáku, který odpovídá velikosti a hmotnosti televizoru, protože pro různé rozměry televizí existují také různé typy držáků. Před výběrem tedy nezapomeňte ověřit velikost a hmotnost vašeho televizoru.
  2. Zohledněte úhel, který potřebujete. Záleží na tom, kam plánujete novou televizi umístit, ale ujistěte se, zdali nebudete potřebovat nastavitelný nástěnný držák, abyste měli obrazovku v co nejlepším pozorovacím úhlu. Zkontrolujte, zda vybraný držák umožňuje snadné vyklápění a otáčení, abyste mohli polohu televizoru upravit podle potřeby.
  3. Zvolte odolný nástěnný držák, který vydrží. Ujistěte, že jste si vybrali držák vyrobený z vysoce kvalitních materiálů, které se snadno nezlomí ani neohnou. Také doporučujeme věnovat pozornost recenzím ostatních zákazníků, abyste se ujistili, že si pořizujete opravdu spolehlivý výrobek.
  4. Zjistěte, zda potřebujete další, dodatečné funkce, jako je například systém správy kabelů nebo přídavný držák pro montáž zvukového projektoru (tzv. soundbaru) a vybírejte mezi takovými držáky, které tyto extra funkce nabízejí. Díky tomu bude celá TV sestava vypadat ještě úhledněji a organizovaněji.

Jak se o televizi starat?

Správná péče o televizor je zásadní pro zachování dlouhé životnosti a příjemného zážitku ze sledování. Zde je několik tipů, jak o svou televizi pečovat a udržovat ji tak po co nejdelší dobu v perfektním stavu:

  • Očišťujte často obrazovku – na obrazovce se rychle usazuje prach, nečistoty a otisky prstů, které zhoršují kvalitu obrazu. Pomocí hadříku z mikrovlákna jemně otřete všechny nečistoty nebo šmouhy, které se na obrazovce mohou časem objevit.
  • Opatrná manipulace - Při přepravě televize dávejte pozor, aby se při přepravě moc nehýbala a nepřevrhla se, mohlo by totiž dojít k poškození vnitřních obvodů. Pokud se stěhujete, ujistěte se, že jste televizor před přepravou bezpečně a důkladně zabalili, nebo zvažte možnost přepravy televizoru profesionální stěhovací firmou.
  • Neumisťujte televizi do blízkosti zdrojů tepla – Umístění televize příliš blízko zdroje tepla může způsobit její přehřátí a poškodit součástky, které se nacházejí uvnitř přístroje. Nejlepší je držet televizi mimo zdroje přímého tepla, jakými jsou například krby, radiátory či jiná zařízení produkující přílišné teplo.
  • Kontrola televizního stojanu – Kromě péče o samotnou televizi se ujistěte, že i všechny stojany nebo držáky jsou v dobrém stavu. Pravidelně sledujte, zda nevykazují žádné známky opotřebení nebo poškození, které by mohlo způsobit nestabilitu televizoru a případný pád z držáku, pokud by nebyl dobře uchycen.

Dodržováním těchto několika základních rad ohledně pravidelné péče vám pomůže k tomu, aby vaše televize zůstala ve výborném stavu a vy si tak mohli nerušeně užívat chvíle zábavy po dlouhou dobu.

Závěr 

Přiznejme si to, televize stále hraje v našem životě důležitou roli. Je pro nás nejen zdrojem zábavy a odpočinku, ale také zdrojem informací a zpráv. Díky technickému pokroku je přístup k nejnovějším pořadům a zprávám z celého světa snazší než kdykoli předtím. I když má přílišné sledování televize mnoho negativních dopadů, v přiměřeném množství může být její sledování přínosné pro každého. Měli bychom se proto snažit najít rovnováhu mezi těmito pozitivními a negativními hledisky a využívat televizi moudře, aby nám byla přínosem.

TOP produkty z kategorie Televize