blog-post image

Jak vybrat sušičku na prádlo?

Sušička prádla je domácím spotřebičem, který se používá k sušení oděvů a jiných textilií. Automatické sušičky prádla existují už mnoho desítek let a jsou velmi oblíbenou volbou pro sušení prádla. Přestože nejsou v domácnostech ještě natolik běžné jako automatické pračky, přináší svým uživatelům dlouhý seznam výhod, které péči o domácnost zase o něco zjednoduší. Na trhu je sušiček mnoho různých typů, může být tedy těžké se rozhodnout, která je pro vás tou pravou. V tomto článku se společně podíváme na různé typy sušiček prádla a rozhodnutí tak pro vás bude daleko snazší. 

Jak sušička prádla funguje?

Uvnitř sušičky se nachází rotující buben. Motor sušičky pohání nejen buben, ale také ventilátor, přes který bubnem proudí horký vzduch. Takto zahřátý vzduch ohřívá mokrou látku, odpařuje a odsává vlhkost. Na závěr sušicího procesu ventilátor vhání na prádlo studený vzduch, díky čemuž se zabrání pomačkání tkanin. Co se stane s vodou, která při procesu sušení vznikne? To záleží na typu sušičky, můžeme v zásadě rozlišovat mezi ventilačními sušičkami, kdy pára odchází pomocí hadice či potrubí ven z budovy, kdežto u kondenzačních sušiček se pára při sušení mění na vodu, která se buďto odvádí do odpadu nebo zůstane ve speciální nádobě, kterou je snadné ze spotřebiče vyjmout a vylít třeba do dřezu.  

Při používání sušičky prádla je důležité ji správně naplnit a zvolit správná nastavení pro typ látky, kterou sušíte. Například takové džíny, ručníky a ložní prádlo, lze sušit při vyšší teplotě než jemné a choulostivé tkaniny, jako je hedvábí nebo vlna. Je také důležité pravidelně čistit filtr na vlákna uvnitř sušičky, aby se zabránilo přehřátí a nebezpečí požáru.

Sušičky prádla jsou pohodlným způsobem, jak rychle odstranit vlhkost z oblečení po vyprání, a ve srovnání se zdlouhavým věšením prádla na sušáku vám tak ušetří čas i energii. S pokrokem v technologii nyní mnoho moderních sušiček prádla přichází s dalšími funkcemi, jako jsou parní cykly pro dezinfekci oděvů, nastavitelné rošty na jemné prádlo nebo boty a senzory, které se automaticky vypnou, když je dosaženo požadované úrovně sušení.

Ať už sháníte novou sušičku nebo se prostě chcete dozvědět více o tom, jak ji používat, je důležité porozumět všem dostupným funkcím a nastavením, aby vaše rozhodování bylo co nejsnazší a vaše oblečení pak bude pokaždé krásně vypadat a vonět.

Jaké jsou výhody a nevýhody používání sušičky prádla?

Mezi hlavní výhody sušičky prádla samozřejmě patří pohodlnost a rychlost sušení prádla. Stačí vložit mokré prádlo do sušičky, navolit program a stisknout tlačítko a zhruba za 2 hodiny (záleží na typu programu) je prádlo připraveno k nošení nebo uložení do skříně. Nemusíte se tedy bát, že budete muset na uschnutí prádla čekat celý den, jako je tomu při sušení prádla na venku či na sušáku uvnitř bytu.

Používání sušičky prádla je také užitečné zejména v chladných zimních měsících nebo v deštivých dnech, kdy oblečení věšet venku nelze a sušením prádla uvnitř se zvyšuje vlhkost vzduchu v bytě, a to může mít za následek tvorbu zdraví nebezpečných plísní.

Další výhodou sušičky prádla je to, že je energeticky úsporná. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale sušička vám také může pomoci šetřit energii, zejména v zimě. Pokud totiž sušíte prádlo uvnitř doma na sušáku a chcete předejít přílišné vlhkosti, musíte doma více větrat a zbytečně vám tak utíká z domu teplo. Co se týče spotřeby elektrické energie při používání sušičky, některé moderní jsou navíc navrženy s technologií řízenou senzory, která rozpozná, kdy je náplň zcela vysušena, a automaticky se vypne, takže nespotřebujete více energie, než je nutné.

Používání sušičky prádla má však také některé možné nevýhody, které je třeba zvážit, než do ní investujete. Jednou z hlavních nevýhod je, že jejich pořízení a údržba mohou být poměrně drahé. Potřebujete nejen počáteční investici do samotného spotřebiče, ale budete muset započítat i náklady na odbornou instalaci a také náklady na elektřinu, kterou je při chodu napájena.

Druhou potenciální nevýhodou může být to, že špatně zvoleným programem může sušička některé typy tkanin poškodit, především jemné a choulostivé materiály, jako je například hedvábí či krajka. Teplo, které vzniká během procesu sušení, může způsobit jejich smrštění nebo poničení, takže nebudou vypadat zrovna nejlépe. Navíc přílišné sušení vašeho oblečení může také vést k tomu, že bude materiál tužší, a tedy nepohodlný na nošení.

Podtrženo a sečteno, používání sušičky prádla má své výhody i nevýhody, které je třeba zvážit před uskutečněním této investice. Sušičky prádla sice nabízejí pohodlí a energetickou účinnost, ale jejich pořízení a údržba mohou být nákladné a při nesprávném používání mohou poškodit některé typy tkanin. Před rozhodnutím je proto třeba vzít v úvahu všechny tyto faktory.

Mezi jakými typy sušiček můžete vybírat?

Při výběru sušičky je třeba zvážit několik faktorů. Na trhu je dnes k dispozici několik různých typů sušiček a každá má své výhody a nevýhody. Nejběžnějšími typy sušiček jsou odvětrávané, kondenzační a kombinované modely s tepelným čerpadlem.

  • Ventilační sušičky jsou tradičním typem sušiček, ve kterých je horký vzduch odváděn ven přes vnější větrací otvor. Nabízejí rychlé schnutí, ale mohou být docela hlučné a neefektivní kvůli množství energie, kterou spotřebovávají.
  • Kondenzační sušičky nepotřebují externí ventilaci, protože horký vzduch uvolňují do nádoby, která jej ochladí, než jej vypustí zpět do místnosti. Jsou energeticky účinnější než ventilační sušičky, ale sušení prádla trvá déle a vyžadují pravidelnou údržbu, protože filtr kondenzátoru je třeba pravidelně vyprazdňovat.
  • Kombinované sušičky nabízejí možnost odvětrávání i kondenzátoru, což vám umožňuje vybrat si, která z nich nejlépe vyhovuje vašim požadavkům. Nabízejí vyšší účinnost než tradiční ventilační sušičky, ale mohou být také relativně hlučné kvůli dvojímu použití horkého vzduchu.
  • Sušičky s tepelným čerpadlem patří mezi energeticky nejúčinnější na trhu, protože spotřebují mnohem méně elektřiny než jiné typy sušiček. Nevýhodou je, že proces sušení trvá déle a potřebují pravidelnou údržbu, aby se udržely v dobrém stavu.

Jak sušičku prádla vybrat?

Při výběru sušičky je třeba věnovat pozornost několika věcem. Těmi nejdůležitějšími jsou váš rozpočet a také to, kolik volného místa máte pro umístění sušičky k dispozici. Pokud totiž máte prostoru dostatek, pak se možná budete chtít poohlédnout po sušičce s větší kapacitou, která zvládne více náplní najednou. Měli byste také promyslet, jaké parametry a typy funkcí od své sušičky požadujete, ať už to jsou například parní cykly, šetrné program pro jemné prádlo, objem bubnu, spotřeba energie, hlučnost, aj.

Jedním z důležitých faktorů při výběru sušičky prádla je třída energetické účinnosti. To vám řekne, kolik elektřiny spotřebič během svého cyklu spotřebuje. I když některé sušičky mohou být efektivnější než jiné, všechna moderní zařízení musí splňovat minimální normy účinnosti. Před nákupem je tedy důležité mezi jednotlivými modely tato hodnocení úspornosti porovnat.

Při výběru sušičky byste měli zohlednit také velikost bubnu. Obecně platí, že větší bubny pojmou více prádla, a proto umožňují rychlejší sušení. V závislosti na množství vašeho prádla to však může, ale nemusí být nutné, protože menší bubny vám mohou přesto stále vyhovovat, pokud prádla nemáte tak zas až tak mnoho.  Měli byste se také ujistit, že sušička bude mít dostatečné množství nastavitelných programů, aby byla vhodná i pro sušení některých specifických tkanin a materiálů.

Konečně věnujte zvýšenou pozornost dalším funkcím, jako jsou parní cykly a nastavení regulace teploty. Ty mohou pomoci minimalizovat poškození tkanin a zároveň zajistit skvělé výsledky na konci cyklu.

Na jaké technické parametry sušičky se při výběru zaměřit?

Při výběru sušičky prádla je třeba zvážit řadu technických parametrů:

  • Velikost a kapacita: Sušičky prádla se dodávají v různých velikostech, od kompaktních spotřebičů, které se snadno vměstnají i do malých bytů, až po větší modely ideálními do větších domácností. Při nákupu sušičky prádla je důležité zohlednit prostor, který máte k dispozici, a také vaše osobní nároky na praní. Pokud máte početnější rodinu a perete tedy častěji, možná se vyplatí investovat do sušičky s vyšší kapacitou prádla.
  • Třída energetické účinnosti: Mnoho moderních sušiček prádla má dnes certifikaci Energy Star nebo třídu energetické účinnosti A/B. Ta udává množství energie potřebné k provozu sušičky a v porovnání s jinými modely vám může pomoci určit, která sušička pro vás bude nejhospodárnější.
  • Hlučnost: Při výběru různých sušiček se také podívejte na to, jakou hladinu hluku při provozu vytvářejí. Pokud žijete v malém bytě, bude vhodnější model, který je při chodu tišší, ale přitom bude stále splňovat splňuje vaše očekávání.
  • Doba sušení: Sušičky prádla se od sebe značně liší v tom, jak rychle jsou schopny usušit jednu dávku prádla. Některé modely jsou rychlejší než jiné, což se také při výběru toho pravého spotřebiče jistě hodí zohlednit.
  • Praktické funkce: Moderní sušičky prádla jsou vybaveny řadou praktických funkcí, které mohou usnadnit jejich používání a údržbu. Patří mezi ně senzory vlhkosti, nastavení proti pomačkání, možnost parního čištění a časové programy.

Poohlédnete-li se po vícero dostupných modelů a přihlédnete-li při výběru k těmto různým technickým parametrům, můžete si být jisti, že pro vaši domácnost vyberete ten správný model.

Jak o sušičku prádla pečovat?

Sušičky prádla jsou v dnešní době nedílnou součástí péče o prádlo, ale aby byly stále v perfektním stavu, vyžadují jistou údržbu a pravidelné čištění. Pro zajištění bezpečného a efektivního provozu vaší sušičky vám přinášíme několik tipů, jak o ni správně pečovat a udržovat ji v dobré kondici:

  1. Kontrolujte a čistěte filtry – přední filtr, kde se hromadí žmolky, drobná textilní vlákna nebo také zbytky aviváže z praní by se ideálně měl čistit po každém sušení, spodní filtr je třeba kontrolovat jedenkrát za 1–2 měsíce. Zanesené filtry mohou vést ke špatnému sušení a zvýšené spotřebě energie.
  2. Pravidelně kontrolujte ventilační systém – pokud máte ventilační sušičku, dvakrát ročně by se měl zkontrolovat vnější výfukový ventil, zda není ucpaný, protože by to mohlo bránit správnému úniku vlhkosti ze sušičky. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda nejsou ucpané vnitřní kanálky a větrací otvory.
  3. Pravidelně čistěte buben sušičky – časem mohou nahromaděné zbytky změkčovadel způsobit změnu barvy oděvů a narušit povrch bubnu. Každých několik měsíců (nebo kdykoli si všimnete usazenin) otřete vnitřek sušičky vlhkým hadříkem nebo houbou.
  4. Zkontrolujte hadice, zda nejeví známky opotřebení – hadice, které jsou poškozené, křehké nebo jsou naprasklé, by měly být okamžitě vyměněny, aby se předešlo případným únikům vody nebo problémům s plynovodem.
  5. Zkontrolujte správné proudění vzduchu – omezené proudění vzduchu může způsobit špatný proces sušení a zvýšenou spotřebu energie. Ujistěte se, že váš ventilační systém není ucpaný, a zkontrolujte zadní část sušičky, zda se na ní nehromadí prach nebo nečistoty.

Jaké jsou nejčastější chyby při používání sušičky prádla?

Při sušení prádla v sušičce je nutné držet se jistých pravidel, aby vaše prádlo krásně vonělo a vypadalo dokonale. Pokud tak po vytažení ze sušičky nevypadá, ne vždy je chyba na straně spotřebiče, ale může to být chybou nesprávného používání.  Co patří mezi nejběžnější chyby, kterých se lidé při používání sušičky dopouštějí?

První chybou je zapomínání na čištění a kontrolu filtrů. Přední filtr, kde se zachytává, prach, žmolky, částečky textilií, případně zbytky aviváže nebo pracích prostředků, by se měl čistit po každém použití, spodní filtr nejméně jednou za 2 měsíce. Nečištění filtrů snižuje účinnost a dobu sušení, což znamená, že budete muset nechat sušičku běžet déle, než je nutné, aby bylo vaše oblečení suché.

Další chybou, které je dobré se vyvarovat je přetížení sušičky příliš velkým množstvím prádla. Pokud je v sušičce příliš mnoho prádla, může se tím zabránit volné cirkulaci vzduchu, což má za následek vlhké nebo pokrčené oblečení. Je proto vhodné dodržovat doporučenou velikost náplně a v případě potřeby spustit dva samostatné cykly.

Mezi nejčastější chyby patří také nesprávné třídění prádla. Objemné a těžké věci, jako jsou džíny a ručníky, by se měly sušit odděleně od těch lehčích, jako jsou trička a halenky, protože se tím sníží opotřebení pračky a zajistí se rovnoměrné vysušení všech věcí. Kromě toho je důležité před vložením do sušičky zkontrolovat kapsy, zda v nich nejsou mince, zapalovače nebo jiné předměty. Ty mohou způsobit poškození oděvů i potenciální nebezpečí požáru ve vaší domácnosti.

A nakonec, používání aviváže může na oblečení zanechat zbytky, které časem zatuhnou. Abyste tomu předešli, je lepší přestat používat změkčovadla v sušičce a místo toho zvolit jiné metody, například použití vlněných kuliček do sušičky.

Závěr 

A shrnutí na závěr? Používání sušičky prádla k rychlému a pohodlnému sušení je neuvěřitelně užitečným doplňkem každé domácnosti. Pomůže vám ušetřit čas i peníze a zároveň sníží opotřebení vašeho oblečení. Díky velkému množství různých modelů, které jsou na trhu k dispozici, bude snadné najít takový, který bude vyhovuje vašim potřebám a zároveň příliš nezatíží váš rozpočet. Ať už pro vás vyhraje jakákoli sušička, bude zcela jistě skvělým doplňkem vaší domácnosti, jehož investice se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí.

TOP produkty z kategorie Sušičky prádla